Answer :

2.1


(i) Due to the easy access of smart phones, communication has been very effective and instant. People are able to convey their message all around the globe to their loved ones without spending hefty sums of money. 

(ii) Through mobile phones young people have been able to broaden their minds and improve their skills by doing research on the Internet. They use smart phones to look up any new word they come across. As most of the universities have online teaching provision, therefore smart phones assist the students to complete their assignments on time.

(iii) Mobile phones have been a lifesaver for a lot of people in case of an emergency. Also use of smart phones can be of vital importance in preventing crimes in the society by providing information to the security forces in time.   

(iv)  Demerits of mobile phones are-

  1. Young people use phones like an addiction and they can misuse it also.
  2. Young people are also prone to getting involved in undesirable activities on the Internet that might have adverse effect on their academic performance.

(v) Prepaid card is useful to mobile phone users as it allows subscribers to load text or airtime credits to their handsets by the use of their credit cards, debit cards or by buying a prepaid card from the network they subscribe to and the plan also doesn’t commit a particular customer to a contract.


2.2


i) ‘Innovation’ means to create something new or invent, ‘Sincerity’ means showing genuine feelings, ‘Prevention’ means to restrict from doing something and ‘Production’ means to recreate something that already exists. Since invention means the same as innovation, it is the correct answer. Hence, the correct option is (iii).


ii) One can access emails through the internet; you cannot access a telegram, a school or a university. Hence, the correct option is (ii).


iii) As given in paragraph 4 of the passage, grown-ups should monitor the use of new technology, i.e. mobile phones by young ones. Hence, the correct option is (iii).


iv) As given in paragraph 5, one can subscribe to a pay-by-month plan or a monthly plan. Hence, the correct option is (iii).


v) monthly

Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
caricature
view all courses
RELATED QUESTIONS :

Read the passage English (Lang. & Lit) - Board Papers

Read the passage English (Comm) - Board Papers

Read the passage English (Comm) - Board Papers

Read the passage English (Comm) - Board Papers

Read the passage English (Comm) - Board Papers