Q. 24.3( 3 Votes )

Read the passage

Answer :

(a) (i) drinking three cups of coffee. This is not the correct answer as it is not mentioned anywhere in the passage and is completely irrelevant to the passage.


(ii) playing games that need brain activity. This is not the correct answer as it is not mentioned anywhere in the passage and is completely irrelevant to the passage. Ravi does a bicycle to increase his brain activity.


(iii) cycling on a stationary bike. This is the correct answer, as it is mentioned in the passage how he bicycles to increase his brain activity.


(iv) taking tablets to pump up his brain. No this is not the correct answer, as it is not mentioned anywhere in the passage and is completely irrelevant to the passage.


(b) (i) the body experiences stress. Yes, the body experiences stress but it is just the effect of bicycling, the actual process is the brain multiplies the cells.


(ii) the brain is strengthened by multiplying them. This is the correct answer, as it is mentioned in the passage that as the stress and bicycling increases the brain multiplies the cells.


(iii) you start to lose your temper. No this is not the correct answer, as it is not mentioned anywhere in the passage and is completely irrelevant to the passage.


(iv) your stationary cycle starts to beep. No this is not the correct answer, as it is not mentioned anywhere in the passage and is completely irrelevant to the passage.


(c) Exercise does the job of manure for our brain. All the hours that are spent in exercising help our muscles to create capillaries in vast quantities not only in legs, and hip muscles but in our brain too. More the number of blood vessels in our brains more is the level of oxygen and nutrients to help these organs to work.


(d) This circuit helps Ravi to focus on his work, get a lot of energy and his nerves get a lot more energy and stamina builds to work hard for all the things of his tiring day.


(e) Neurotransmitters (the messengers between your brain cells), new and old, can communicate with each other for better and faster functioning of the brain and body.


(f) Cycling can boost our mood; it can relieve us from anxiety, increase the level of stress resistance, and help us stay happier and jollier.


(g) Exercise is important for adults as it helps in developing sharp memory, a high amount of concentration and flexible thinking. Exercising also helps in developing greater problem-solving abilities rather than adults who don’t do any exercise the whole day.


(h) Exercising itself is stress because when we start exercising we exert pressure on ourselves, which leads our body to secrete hormones that increase our pulse, the pressure of blood and the sugar level leading to a lot of things happening together and thus our body gets over-stressed.


(i) (i) fertilizer


(ii) sedentary.


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
caricature
view all courses