# Mr. D'souza purch

Given:

Number of shares Mr. D’souza purchased = 200

FV = Rs. 50

We know that if MV > FV, then the share is at premium.

∴ MV = FV + Premium

⇒ MV = 50 + 100 = Rs. 150

Value of 200 shares = 200 × 150 = Rs 30,000

We know that dividend per share =

∴ Dividend per share =

= Rs. 25

∴ Total dividend received = 200 × 25 = Rs. 5000

100 shares sold at discount of Rs 10.

∴ Selling price of 100 shares = 100 × (50-10)

= 100 × 40

= Rs 4000

Amount received on selling 100 shares = selling price – brokerage

= 4000 – 20

= Rs 3980

Another 100 shares were sold at a premium of Rs. 75.

∴ MV = FV + Premium

⇒ MV = 50 + 75 = Rs. 125

Selling price of 100 shares = 100× 125

= Rs 12500

Amount received on selling 100 shares = selling price – brokerage

= 12500 – 20

= Rs 12480

Total amount = 5000 + 3980 + 12480

= Rs 21460

Investment = 30,000

Loss = Investment – amount on selling the shares

= 30,000 – 21460

= Rs 8560

Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation view all courses RELATED QUESTIONS :

Write the correctMHB - Mathematics Part-1

Write the correctMHB - Mathematics Part-1

Write the correctMHB - Mathematics Part-1

Shri. Aditya SangMHB - Mathematics Part-1

Market value of sMHB - Mathematics Part-1

Write the correctMHB - Mathematics Part-1

Smt. Mita AgrawalMHB - Mathematics Part-1

Write the correctMHB - Mathematics Part-1

A share is sold fMHB - Mathematics Part-1

Market value of aMHB - Mathematics Part-1