Q. 215.0( 3 Votes )

<span lang=

Answer :

Given: Sn = Rs 118000


a = Rs 1000


d = Rs 100


To find: S30


Loan after 30th installment


Formula Used:


Sum of “n” terms of an AP:



Where Sn is the sum of first n terms


n = no of terms


a = first term


d = common difference


Explanation:


Given that,


Jaspal singh takes total loan, Sn = Rs 118000


He repays his total loan by paying every month.


His first installment, a = Rs 1000


Second installment = 1000 + 100 = 1100


Third installment = 1100 + 100 = 1200 and so on


Thus, we have 1000, 1100, 1200, … which form an AP, with


first term, a = 1000


common difference, d = 1100 – 1000 = 100


nth term of an AP


So, amount paid in 30 installments = sum of first 30 terms of this AP




= 15(2000 + 2900)


= 15(4900) = 73500


So, he pays Rs 73500 in 30 installments


Loan left = total loan - paid lone


= 118000 - 73500 = 44500 Rs


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Related Videos
Arithmetic Progression- Don't miss these QuestionsArithmetic Progression- Don't miss these QuestionsArithmetic Progression- Don't miss these Questions56 mins
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
caricature
view all courses