Q. 193.9( 25 Votes )

# Firojchacha got total Rs. 719.50 by selling a pant at 20% profit and shirt at 15% profit. If he would sell the pant at 25% profit and the shirt at 20% profit, then he would get Rs. 30.50 more. Let us calculate the cost prices of the pant and the shirt.

Answer :

Let the cost price of shirt be X

Let the cost price of Pant be Y

selling a pant at 20% profit and shirt at 15% profit.

We get ;

Y+ +X+ = = Rs. 719.5

24Y+23X = 14390

selling a pant at 25% profit and shirt at 20% profit.

We get ;

Y+ +X+ = = Rs. 719.5+Rs. 30.5 = Rs. 750

25Y+24X = 15000

Subtracting 2^{nd} from 1^{st}

25Y+24X–24Y–23X = 15000 – 14390

X + Y = 610

X = 610 – Y

Placing value of X in 2^{nd} eq

25Y + 24(610 – Y) = 15000

Y = 15000 – 14640 = Rs. 360

X = 610 – 360 =Rs. 250

∴ Cost price of pant is Rs. 360

∴ Cost price of shirt is Rs. 250

Rate this question :

Let us fill up the following table:

Amalbabu sold a picture at 20% loss. But the made a profit of 5% if he sold it with Rs. 200 more. Let us calculate and observe the cost price of the picture he has bought.

West Bengal MathematicsSupriya has bought a clock. If she sells the clock at Rs. 370, her profit will be equal to the loss for selling it at Rs. 210. Let us calculate and write the cost price of the clock.

West Bengal MathematicsSubir uncle has sold a clock at the price Rs. 176. If the loss of Subir uncle is 12% by selling the clock. Let us calculate and observe that with how much money he has bought the clock.

West Bengal MathematicsThere is a loss of 4% by selling 12 commodities at Rs. 1. To make 44% profit how money commodities have to be sold at Rs. 1?

West Bengal Mathematics