Q. 284.1( 30 Votes )

# Shamshad Ali buys a scooter for Rs 22000. He pays Rs 4000 cash and agrees to pay the balance in annual instalment of Rs 1000 plus 10% interest on the unpaid amount. How much will the scooter cost him?

Answer :

Amount Paid to buy scooter = Rs. 22,000

Shamshad Pays Cash = Rs. 4000

Remaining Balance = Rs. (22000 - 4000) = 18000

Annual Instalment = Rs 1000 + [email protected]% on unpaid amount

__1st Instalment__

Unpaid Amount = Rs. 18000

Interest on Unpaid Amount = (10/100) × 18000 = 1800

Amount of Instalment = Rs. 1000 + Rs. 1800 = Rs. 2800

__2nd Instalment__

Unpaid Amount = Rs. (18000 - 1000) = Rs. 17000

Interest on Unpaid Amount = (10/100) × 17000 = 1700

Amount of Instalment = Rs. 1000 + Rs. 1700 = Rs. 2700

__3rd Instalment__

Unpaid Amount = Rs. (17000 - 1000) = Rs. 16000

Interest on Unpaid Amount = (10/100) × 16000 = 1600

Amount of Instalment = Rs. 1000 + Rs. 1600 = Rs. 2600

Total no. of Instalments = 18000/1000 = 18

Thus, Annual Instalments are 2800, 2700, 2600, …upto 18 terms

Since the common difference between the consecutive terms is constant. Thus, Annual Instalments are in AP.

Here

first term(a) = 2800

Common difference(d) = 2700 - 2800 = - 100

Number of terms(n) = 18

Total amount paid in 12 instalments is given by -

S_{n} = (n/2)[2a + (n - 1)d]

∴ S_{18} = (18/2)[2(2800) + (18 - 1)( - 100)]

= 9[5600 + 17( - 100)]

= 9[5600 - 1700]

= 9 × 3900

= 35100

Hence, total amount paid in 12 Instalments = Rs 35100

Hence,

Total Cost of Tractor

= Amount paid earlier + Amount paid in 12 Instalments

= Rs. (4000 + 35100)

= Rs. 39100

Rate this question :

Find the second term and nth term of an A.P. whose 6^{th} term is 12 and 8^{th} term is 22.

There are n A.M.s between 3 and 17. The ratio of the last mean to the first mean is 3 : 1. Find the value of n.

RD Sharma - MathematicsIf x, y, z are in A.P. and A_{1}is the A.M. of x and y, and A_{2} is the A.M. of y and z, then prove that the A.M. of A_{1} and A_{2} is y.

Insert 7 A.M.s between 2 and 17.

RD Sharma - MathematicsThe 10^{th} and 18^{th} term of an A.P. are 41 and 73 respectively, find 26^{th} term.

If 10 times the 10^{th} term of an A.P. is equal to 15 times the 15^{th} term, show that the 25^{th} term of the A.P. is Zero.

Insert five numbers between 8 and 26 such that the resulting sequence is an A.P

RD Sharma - MathematicsThe 4^{th} term of an A.P. is three times the first and the 7^{th} term exceeds twice the third term by 1. Find the first term and the common difference.

In an A.P. the first term is 2, and the sum of the first 5 terms is one-fourth of the next 5 terms. Show that 20th term is - 112

RD Sharma - MathematicsInsert 4 A.M.s between 4 and 19.

RD Sharma - Mathematics