In a house two 60 W electric bulbs are lighted for 4 hours, and three 100 W bulbs for 5 hours every day. Calculate the electric energy consumed in 30 days.
When two electric bulb of 60W are lighted for 4 hours then
Here, p1 = 60w
Number, n1 = 2
Time for daily use, t1 = 4h
Total electrical consumed everyday, E1 = n1×p1×t1
= 2×60×4 = 480
Energy consumed in 30 days = 30×0.48 = 14.4Kwh (As 1kW=1000W)
When three electric bulb of 100W are lighted for 5 hours then
Here, p2 = 100w
Number, n2 = 3
Time for daily use, t2 = 5h
Total electrical consumed every day, E1 = n2×p2×t2
= 3×100×5 = 1500
Energy consumed in 30 days = 30× 1.5 = 45Kwh (As 1kW= 1000 W)
Total electrical consumed in 30 days = 14.4Kwh + 45Kwh = 59.4 kWh
Rate this question :
Power of a lamp is 60 W. Find the energy in joules consumed by it in 1s.All In One Science
Show how would you join three resistors, each of resistance 9Ω so that the equivalent resistance of the combination is (i) 13.5 Ω, (ii) 6 Ω?
(a) Write Joule’s law of heating.
(b) Two lamps, one rated 100 W; 220 V, and the other 60 W; 220 V, are connected in parallel to electric mains supply. Find the current drawn by two bulbs from the line, if the supply voltage is 220 V.
Science - Board Papers
Three 2Ω resistors, A,B and C, are connected as shown in the figure. Each of them dissipates energy and can withstand a maximum power of 18 W without melting. Find the maximum current that can flow through the three resistors.
Xam idea - Science
The electric power consumed by a device may be calculated by the using either of the two expressions P = I2R or P = V2/R. The first expression indicates that it is directly proportional to R whereas the second expression indicates inverse proportionality. How can the seemingly different dependence of P on R in these expressions be explained.Together With Science