Q. 175.0( 1 Vote )

Out of the four options, only one is correct. Write the correct answer.

Avinash bought an electric iron for Rs 900 and sold it at a gain of 10%. He sold another electric iron at 5% loss which was bought Rs 1200. On the transaction he has a
A. Profit of Rs 75

B. Loss of Rs 75

C. Profit of Rs 30

D. Loss of Rs 30

Answer :

Avinash bought an electric iron = ₹900


He sold it, at 10% profit.


So, selling price of the electric iron =


= 90 + 900 = ₹990


He also solde another electric iron at 5% loss.


Cost price of another electric iron = ₹1200


So, selling price of the electric iron = 1200 - × 1200


= 1200 – 60 = ₹1140


Total amount paid by Avinash for purchasing electric irons


= ₹900 + ₹1200 = ₹2100


Total amount received = ₹990 + 1140 = ₹2130


So, his profit = ₹2130 – ₹2100 = ₹30 in transaction.


Hence, option (c) is correct.

Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Related Videos
Quiz | Comparing Quantities30 mins
Quiz | Comparing Quantities47 mins
Quiz | Calculating Compound Interest Really Compound?46 mins
Foundation | Direct & Inverse Proportions57 mins
Quiz | Percentage35 mins
Quiz | Deciding the Business Future with Profit and Loss54 mins
One Step Ahead of Simple Interest44 mins
Make a Solid Grip on Ratios36 mins
Quiz on Profit, Loss and Discount23 mins
Quiz | Taxes, Discount and CI45 mins
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
view all courses