Q. 7 B4.4( 8 Votes )

In which of the following situations does the list of numbers involved arithmetic progression, and why?

The taxi fare after each km when the fare is Rs. 15 for the first km and Rs. 8 for each additional km.

Answer :

Taxi fare for 1km = 15


According to question, Rs. 8 for each additional km


Taxi fare for 2km = 15 + 8 =23


and Taxi fare for 3km = 23 + 8 =31


Therefore, series is


15, 23, 31 ,…


Difference between 2nd and 1st term = 23 – 15 = 8


Difference between 3rd and 2nd term = 31 – 23 = 8


Since, difference is same.


Hence, the taxi fare after each km form an AP with the first term, a = Rs. 15 and common difference, d = Rs. 8


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Related Videos
Champ Quiz | Arithmetic Progression34 mins
Champ Quiz | Arithmetic Progression30 mins
Lets Check Your Knowledge in A.P.49 mins
NCERT | Fundamental Theorem Of Arithmetic45 mins
Quiz on Arithmetic Progression Quiz32 mins
Fundamental Theorem of Arithmetic- 143 mins
Arithmetic progression: Previous Year NTSE Questions34 mins
Get to Know About Geometric Progression41 mins
NCERT | Solving Questions on Introduction of A.P42 mins
Arithmetic Progression Tricks and QUIZ37 mins
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
view all courses