Q. 7 A

In which of the following situations does the list of numbers involved arithmetic progression, and why?

The salary of a teacher in successive years when starting salary is Rs. 8000, with an annual increment of Rs. 500.

Answer :

Salary for the 1st year = Rs. 8000


and according to the question,


There is an annual increment of Rs. 500


The salary for the 2nd year = Rs. 8000 + 500 = Rs.8500


Now, again there is an increment of Rs. 500


The salary for the 3rd year = Rs. 8500 +500 = Rs. 9000


Therefore, the series is


8000 , 8500 , 9000 , …


Difference between 2nd term and 1st term = 8500 – 8000 = 500


Difference between 3rd term and 2nd term = 9000 – 8500 = 500


Since, the difference is same.


Hence, salary in successive years are in AP with common difference d = 500 and first term a is 8000.


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Related Videos
Champ Quiz | Arithmetic Progression34 mins
Champ Quiz | Arithmetic Progression30 mins
Lets Check Your Knowledge in A.P.49 mins
Fundamental Theorem of Arithmetic- 143 mins
NCERT | Fundamental Theorem Of Arithmetic45 mins
Quiz on Arithmetic Progression Quiz32 mins
Arithmetic progression: Previous Year NTSE Questions34 mins
Get to Know About Geometric Progression41 mins
NCERT | Solving Questions on Introduction of A.P42 mins
Arithmetic Progression Tricks and QUIZ37 mins
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
view all courses