Q. 20

There are 50 students in a class, of which 40 are boys. The average weight of the class is 44 kg and that the girls is 40 kg. Find the average weight of the boys.

Answer :

Given,


Average weight of 50 students in class = 44 kg


Total weight of 50 students = 50 × 44 = 2200 kg


Number of girls = 50 – number of boys = 50 – 40 = 10


Average weight of 10 girls = 40 kg


Total weight of 10 girls = 10 × 40 = 400 kg


Hence,


Total weight of 40 boys in class = total weight of class – weight of girls


= 2200 – 400 = 1800 kg


Average weight of boys =


Hence, Average weight of 40 boys = 45 kg.


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
view all courses