Q. 185.0( 3 Votes )

# The mean monthly salary paid to 75 workers in a factory is ₹ 5680. The mean salary of 25 of them is ₹ 5400 and that of 30 others is ₹ 5700. Find the mean salary of the remaining workers.

Answer :

Given,

Mean salary of 75 workers = Rs.5680

Total salary of 75 workers = 75 × 5680 = Rs.426000

Mean salary of 25 workers of them = Rs.5400

Total salary of 25 workers = 25 × 5400 = Rs.135000

Mean salary of 30 workers in them = Rs.5700

Total salary of 30 workers = 30 × 5700 = Rs.171000

Let Mean salary of remaining 20 workers = Rs. X

Total salary of 20 workers will be = Rs.20x

So, we have,

Salary of 75 workers = salary of (25 workers + 30 workers + 20 workers)

426000 = 135000 + 171000 + 20x

= 20x = 426000 – 306000 = 120000

= x =

Hence, Salary of 20 workers = Rs.6000.

Rate this question :

Find the missing frequencies in the following frequency distribution if it is known that the mean of the distribution is 50.

In a frequency distribution, the mild-value of a class is 10 and width of each class is 6. The lower limit of the class is

RS Aggarwal & V Aggarwal - MathematicsFind the median of the following data

92, 35, 67, 85, 72, 81, 56, 51, 42, 69

RD Sharma - Mathematics