Q. 114.2( 6 Votes )

# Rajat goes to a departmental store and buys the following articles:

Calculate the total amount he has to pay to the store.

Answer :

Given,

CP of 2 pair of shoes = Rs.800×2 = Rs.1600

Rate of VAT = 5%

So,

VAT = 5% of 1600 =

∴ Amount Rajat need to pay for 2 pair of shoes = Rs.(1600+80) = Rs.1680

CP of 1 sewing machine = Rs.1500

Rate of VAT = 6%

= 6% of 1500 =

∴ Amount Rajat needs to pay for 1 sewing machine = Rs.(1500+90) = Rs. 1590

Given

CP of 2 tea-sets = Rs.650 ×2 = Rs.1300

Rate of VAT = 4 %

= 4% of 1300 =

∴ Amount Rajat needs to pay for 2 tea-sets = Rs.(1300+52 ) = Rs.1352

Hence,

Total amount Rajat needs to pay = Rs(1680+1590+1352) = Rs.4662

Rate this question :

How useful is this solution?

We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.

PREVIOUSReena goes to ashop to buy a radio, costing Rs. 2568. The rate of VAT is 7%. She tells the shopkeeper to reduce the price of the radio such that she has to pay Rs. 2568, inclusive of VAT. Find the reduction needed in the price of radio.NEXTAjit buys a motorcycle for Rs. 17600 including value added tax. If the rate of VAT is 10%, what is the sale price of the motorcycle?

Related Videos

Quiz on Profit, Loss and Discount23 mins

NCERT | Profit and Loss41 mins

NCERT | Solving NCERT Questions on Profit and Loss48 mins

Genius Quiz | Only Profit no Loss.33 mins

Deciding business future with Profit and Loss50 mins

Only Profit no Loss42 mins

Profit , Loss & Discounts35 mins

Profit and Loss was Never so Easy41 mins

Quiz | Taxes, Discount and CI45 mins

Taxes, Discount and Compound Interest34 mins

Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Expertsview all courses

Dedicated counsellor for each student

24X7 Doubt Resolution

Daily Report Card

Detailed Performance Evaluation

RELATED QUESTIONS :

Sarita buys goods worth Rs. 5500. She gets a rebate of 5% on it. After getting the rebate if VAT at the rate of 5% is charged, find the amount she will have to pay for the goods.

RD Sharma - Mathematics