Q. 24

Toshiba bought 100 hens for Rs 8000 and sold 20 of these at a gain of 5%. At what gain percent she must sell the remaining hens so as to gain 20% on the whole?

Answer :

Toshiba bought one hen for = 80 each.
gain of 5% on 80 = (1.05×80) = 84 each
or (20×84) = 1680 total
she want a total of 20% gain on 8000 =
(1.2×8000) = 9600 total
she need to make 9600 - 1680 = 7920 total on the last 80 hens.
she originally paid (80×80) = 6400 for those hens.
= 1.2375


so she need 23.75% gain on the remaining hens


Rate this question :

How useful is this solution?
We strive to provide quality solutions. Please rate us to serve you better.
Related Videos
Quiz on Profit, Loss and DiscountQuiz on Profit, Loss and DiscountQuiz on Profit, Loss and Discount23 mins
NCERT | Profit and LossNCERT | Profit and LossNCERT | Profit and Loss41 mins
NCERT | Solving NCERT Questions on Profit and LossNCERT | Solving NCERT Questions on Profit and LossNCERT | Solving NCERT Questions on Profit and Loss48 mins
Genius  Quiz | Only Profit no Loss.Genius  Quiz | Only Profit no Loss.Genius Quiz | Only Profit no Loss.33 mins
Deciding business future with Profit and LossDeciding business future with Profit and LossDeciding business future with Profit and Loss50 mins
Only Profit no LossOnly Profit no LossOnly Profit no Loss42 mins
Profit , Loss & DiscountsProfit , Loss & DiscountsProfit , Loss & Discounts35 mins
Profit and Loss was Never so EasyProfit and Loss was Never so EasyProfit and Loss was Never so Easy41 mins
Quiz | Taxes, Discount and CIQuiz | Taxes, Discount and CIQuiz | Taxes, Discount and CI45 mins
Taxes, Discount and Compound InterestTaxes, Discount and Compound InterestTaxes, Discount and Compound Interest34 mins
Try our Mini CourseMaster Important Topics in 7 DaysLearn from IITians, NITians, Doctors & Academic Experts
Dedicated counsellor for each student
24X7 Doubt Resolution
Daily Report Card
Detailed Performance Evaluation
caricature
view all courses